Helsingin kantakaupungissa sijaitseva taloyhtiö tuli erään kiinteistöomistajan vuokrakohteeksi 2021. Kerrostalo on rakennettu 30-luvulla ja siinä on vajaat 40 asuntoa. Kiinteistössä toteutettiin lämmitysjärjestelmän perussäätö ja patteriventtiilien- ja termostaattien uusiminen 2022, mutta tästä huolimatta asukkailta tuli joitakin valituksia kylmistä huoneistoista. Toisaalta taas porrashuoneita moitittiin tulikuumiksi. Tammikuussa 2024 kiinteistöön asennettiin DNA:n Wattinen ohjaamaan lämmitystä älytermostaattien avulla tilakohtaisesti.
Ennen Wattisen älytermostaattien asennusta Wattisen oma asiantuntija kävi tekemässä kattavan alkukartoituksen lämmityksen nykytilan selvittämiseksi kiinteistössä. Kartoituksessa ilmeni, että lämmönjakokeskuksessa oli edelleen vanha Ekonor Lämmönvahti -laitteisto ohjaamassa lämmitysverkoston säätökäyrää paine-eromittauksen perusteella. Säätäminen ei kuitenkaan ollut enää kunnolla ohjauksessa, eikä lämmityksen säätö toiminut tarkoituksenmukaisesti. Ekonor-laitteisto poistettiin, minkä jälkeen lämmitys alkoikin jo toimia paremmin.
Lämmönjakokeskukselta selvisi myös, ettei lämmitysverkoston paine ollut riittävän korkea paisunta-astian esipaineeseen verrattuna eikä painejärjestelmän tarkistuksista löytynyt merkintöjä. Toimimaton painejärjestelmä voi aiheuttaa ongelmia kuten painehälytyksiä, ilman kertymistä lämmitysverkostoon ja varoventtiilien turhia avautumisia Siksi paisunta-astian esipaine ja kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti ja varmistua painejärjestelmän toimivuudesta. Tässä kiinteistössä paisunta-astia oli katselmuksen hetkellä täysin tyhjänä vedestä, joten kartoituksen jälkeen asia korjattiin, paisunta-astian esipaine asetettiin suunnitelmien mukaiseksi ja lämmitysverkoston painekin nostettiin suositellulle tasolle.
Wattisen asennuksessa jokaisen asunnon huoneisiin vaihdettiin lämmityspattereihin älytermostaatit. Niiden avulla lämmitystä voidaan ohjata huoneisto- tai jopa huonekohtaisesti. Älytermostaatit ovat oman suojatun verkkonsa kautta yhteydessä tekoälyyn perustuvaan pilvipalveluun, joka ohjaa ja optimoi lämmitystä toivotun lämpötilan, sään ja sääennusteen sekä tilojen lämmönvaraavuuden mukaan.
Kiinteistön yleisissä tiloissa kuten porrashuoneissa sen sijaan havaittiin jo alkukartoituksessa, ettei niissä olleissa lämmityspattereissa ollut asennettuna patteriventtiileitä lainkaan. Porrashuoneissa oli alkuperäiset vipuventtiilit eli niitä ei oltu vaihdettu aiempien lämmitykseen liittyvien töiden yhteydessä. Ei siis ollut yllätys, etteivät yleisten tilojen lämpötilat olleet pysyneet toivotulla tasolla. Kartoituksessa suositeltiin patteriventtiilien asennusta, jotta kaikki tilat saataisiin Wattisen lämmityksen optimoinnin piiriin. Porrashuoneiden patteriventtiilit asennettiinkin kesällä 2024 ja ylilämmitys näissä tiloissa saatiin kuriin.
Kiinteistön omistaja hyötyi palvelusta nopeasti saatuaan Wattiselta jo ennen älytermostaattien asennusta arvokasta tietoa lämmityksen nykytilasta. Kattava alkukartoitus toi vastauksia lämmityksessä ilmenneisiin haasteisiin ja antoi eväät tehdä korjauksia asumismukavuuden parantamiseksi nopeasti.
Vuoden kuluttua Wattisen asennuksesta kiinteistössä on voitu todeta n. 10 % säästöt sisätilojen lämmityksessä. Lämmitysjärjestelmä on paremmin tasapainossa eikä kylmistä asunnoista ole tullut enää palautetta. Tavoitelämpötilat saavutetaan asunnoissa keskimäärin yhden asteen tarkkuudella eli suosituksen mukaisesti. Asumismukavuus on siis parantunut, vaikka kiinteistö kuluttaa vähemmän lämmitysenergiaa. Tämä vähentää asumisen aikaisia hiilidioksidipäästöjä ja auttaa kiinteistöomistajaa vastuullisuusohjelmansa tavoitteiden täyttämisessä.