Wattinen | Ajankohtaista

Epätasainen lämmitys piinaa valtaosaa kerrostaloista

Kirjoittanut Mari Lahtinen | 4 / 11 / 2019

Epätasainen lämmitys on erittäin yleinen ongelma suomalaisissa kerrostaloissa. Saman talon yhdessä asunnossa saattaa olla hulppea 24 asteen teepaitalämpötila, kun seinänaapuri pukee villapaitaa ylleen 17 asteen lämmössä. Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt epätasapainoon.

Meillä puetaan villasukkia, mutta naapurissa hikoillaan. Ongelma on tuttu monelle, sillä Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien kuluessa epätasapainoon. Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja syö samalla turhaan energiaa.

- Epätasaisella lämmityksellä voi olla vaikutusta rakennuksen energiankulutukseen, sillä tuolloin kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää, sanoo johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.

Lämmityksen tasapainottaminen säästää Motivan arvion mukaan lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.

Ilmiö on harmillisen tuttu myös isännöitsijöille. DNA:n kyselyn perusteella käytännössä kaikki (96 %) isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä kertoo, että näitä ongelmia on heidän taloyhtiöissään vähintään viikoittain. DNA:n teettämää kyselyä varten haastateltiin puhelimitse 300 isännöitsijää eri puolilla Suomea.

Perinteinen tasapainotus kysyy aikaa ja hermoja

Lämmityksen tasapainottaminen perinteisin keinoin on melko monimutkainen urakka. Tasapainotusta saatetaan joutua tekemään moneen otteeseen, mikä vaatii myös huoltomiesten ja isännöitsijöiden aikaa.

-  Perinteisesti tasapainotuksessa säädetään useita eri venttiilejä lämmitysverkoston eri osissa. Työ vaatii myös virtaamien ja paine-erojen mittaamista, Ketomäki kuvailee.

Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita lämmityksen ongelmiin vaikuttamisesta ja energiatehokkuuden parantamisesta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat tähän asti puuttuneet.

Älylämmityspalvelu ylläpitää ja korjaa lämmityksen epätasapainoa

Modernimpi ja helpompi tapa tasapainottaa kerrostalon lämmitystä on asentaa taloyhtiöön älylämmityspalvelu Wattinen. Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sitä kautta ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.

- Jos lämpötila saadaan tasaiseksi, viihtyvyys paranee ja luvassa on myös kustannussäästöjä. Niiden suuruus riippuu sitten siitä, miten huono lähtötilanne on ollut, Ketomäki sanoo.

Joskus toki lähtötilanteen epätasapaino on niin suuri, ettei auta muuta kuin tehdä perinteinen tasapainotustyö. Se voidaan kuitenkin älylämmityksen avulla tehdä kätevämmin ja kustannustehokkaammin, kun datasta voidaan tunnistaa suurimmat ongelmakohdat.

Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan varaavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan.

Wattisen avulla voidaan myös säätää lämmitystä automaattisesti pienemmälle niinä aikoina, kun asukkaat ovat töissä tai koulussa. Myös yölämpötila voi olla alempi, mikä parantaa myös unen laatua.

- Aina jos jokin mukavuutta ja energiaa säästävä ratkaisu voidaan tehdä kätevämmin ja kustannustehokkaammin, se on hieno asia. Jos systeemi on hyvä ja se toimii, niin sehän on hienoa. Jos se vielä on kustannustehokkaampi verrattuna normaaliin huoltamiseen, aina vain parempi, Ketomäki sanoo.

Suomessa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan lähes 50 000 kaukolämmitettyä kerrostaloa. Jos kaukolämmön piirissä olevien kerrostalojen lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen oletetaan säästävän energiaa 10–15 prosenttia, voidaan arvioida karkeasti, että nykyinen lämmitysjärjestelmien epätasapaino tuhlaa Suomessa noin 1700 GWh lämmitysenergiaa vuosittain. Polttomoottoriautojen päästöiksi muutettuna tämä tarkoittaa noin 170 000 henkilöauton päästöjä.

***
Voit lukea helsinkiläisen 1940-luvun kerrostaloyhtiön lämmityshaasteista toisesta Blogin artikkelista.