DNA sai vieraakseen vuosisatojen edestä kiinteistöosaamista, kun Kiinteistöalan veteraanit KIVET ry kävi 6.3.2025 pitämässä vuosikokoustaan DNA:n pääkonttorilla Ilmalanlinnassa. Yhdistys on kiinteistöalalla päätoimisena isännöitsijänä tai muissa alan vastuunalaisissa tehtävissä toimineiden, eläkkeelle siirtyneiden tai siirtymässä olevien henkilöiden järjestö. Se järjestää säännöllisesti vierailuja alan yrityksiin ja yhteisöihin. KIVET ry:n jäsenillä on usein kymmenien vuosien kokemus alalta, joten heidän kanssaan on sujuva keskustella taloyhtiömaailmasta.
.
Kiinteistöille on tarjolla muutakin kuin Suomen paras netti
Ennen vuosikokoustaan yhdistyksen jäsenet saivat DNA:n isänniltä päivitystä siihen, miten DNA tänään toimii asumisen avuliaana kumppanina lukuisille taloyhtiöille ja isännöitsijöille. DNA on kiinteän laajakaistan markkinajohtaja Suomessa ja tähän asemaan on varmasti vaikuttanut se, että riippumattoman EPSI Rating -organisaation tutkimuksen mukaan DNA:lla on Suomen tyytyväisimmät laajakaistaliittymien kuluttaja-asiakkaat. Taloyhtiönetin lisäksi DNA kuitenkin tarjoaa paljon muitakin taloyhtiön arkea helpottavia palveluja. Valikoimassa on esimerkiksi satunnaiset paperilaput korvaava digitaalinen ratkaisu asukasviestintään, älytermostaatteja kiinteistön lämmityksen ohjaukseen ja palovaroitinten etävalvonnan palvelu.
Palovaroittimet puhuttivat
Varsinkin palovaroittimista keskusteltiin tapaamisessa pidempään, sillä pelastuslain muutoksen astuessa voimaan 1.1.2026 alusta, palovaroitinten hankinta ja niiden kunnossapito ovat taloyhtiöiden vastuulla. Lakimuutos lienee perusteltu, sillä Pelastuslaitoksen mukaan vain 6 % asukkaista testaa varoittimensa nykyisellään säännöllisesti ja asianmukaisesti. Jos taloyhtiö haluaa aika ajoin varmistua vastuullaan olevien palovaroitinten toimintakunnosta, on vain kaksi tapaa selvittää tilanne.
Ensimmäinen on työläs eli lähettää joku kierrokselle tarkistamaan varoittimet asunnoissa vaikkapa vuosittain. Asunnoissa käynti on näille kiinteistöalan ammattilaisille hyvin tuttu ”sirkus”, sillä se tarkoittaa aina myös tiedotusta, laputusta, paikkauskäyntejä, häiriötä asukkaille ja laskua taloyhtiölle. Vaatii paljon työtä tietää, että edes yhtenä päivänä vuodessa palovaroittimet ovat toimintakunnossa koko yhtiössä.
Toinen ja merkittävästi vaivattomampi tapa varmistua paloturvallisuudesta on hankkia kiinteistöön DNA:n Wattisen etävalvotut palovaroittimet. Järjestelmä testaa palovaroittimet päivittäin ja lähettää kiinteistön hallinnoijalle tarvittaessa vikailmoituksen. Wattisen lokitiedoista voi myös todentaa vaikkapa vakuutusyhtiölle mikä on ollut palovaroitinten tila tiettynä hetkenä.
Lämmitys on suurin hoitokulu
Ennen vuosikokousta KIVET ry:n puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Reijo Savolainen puhui osallistujille vielä lämmityksen hallinnasta taloyhtiössä. Lämmityskulujen osuus hoitokuluista vuonna 2023 kerrostalossa oli keskimäärin 27 %, joten pienikin vähennys näin isosta kuluerästä on selvittämisen arvoinen.
Savolainen listasi tärkeitä teemoja, kuten käyttö, tavoitteet ja seuranta, mutta tiivisti lopulta hauskasti, että keskeisin lämmityskuluihin vaikuttava tekijä on korvien välissä sijaitseva säätönappula. Toisin sanoen asenne ratkaisee paljon. Jos vain on halua hakea ratkaisuja, taloyhtiöissä voidaan kyllä kohtuullistaa energiankulutusta. Turhan usein kiinteistöissä ei esimerkiksi ole määritetty tavoitelämpötiloja, joista sopimiseen älykkään järjestelmän kuten DNA:n Wattisen lämmityksenohjauksen käyttöönotto antaa luontevasti tilaisuuden.