Wattisen testaaja Kauniaisten uudehkossa vuonna 2014 rakennetussa kerrostalossa on koonnut artikkeliin käyttökokemuksia muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen.
Kotona pitäisi olla sopivan lämpöinen, raikas sisäilma. Pidempien poissaolojaksojen ajaksi olisi taloudellista ja ympäristöystävällistä alentaa sisäilmalämpötilaa. Eri huoneiden lämpötilaa voisi säätää käyttötarpeen mukaan ja esim. makuuhuone voisi olla viileämpi kuin muut oleskelutilat. Tästähän on tutkimusnäyttöäkin, että unen laatu on viileämmässä parempaa. Lämpötilan säätäminen pitää olla helppoa ja yksinkertaista ja sen pitää tapahtua rajoitetusti esim. +17 ja +23 asteen välillä.
Taloyhtiön lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta, joten olisi taloudellisestikin järkevää saada yhtiön kuluja alennettua. Kerrostalossa yhden asunnon lämpötilan alentamisen vaikutusta kuluihin ei pysty itse seuraamaan ja vaikutus omiin asumiskuluihin on varsin pieni, mutta tämä on kuitenkin konkreettinen tapa vaikuttaa omaan asumismukavuuteen ja tehdä oma ekoteko.
– Taloyhtiössämme on myös useita sijoitusasuntoja ja varsinkin silloin kun ne ovat tyhjillään, lämpötilaa näissä asunnoissa olisi järkevää laskea usealla asteella.
Tulevaisuudessa asuntokohtaista toteutunutta lämmityskulua voisi ehkä itse seurata ja sitä voisi mahdollisesti käyttää myös yhtiövastikkeen perusteena, vähän samaan tapaan kuin vesimaksu oman vedenkäytön mukaan suoraan omasta mittarista.
Wattinen kommentoi: Lämmityksen kulut on perinteisesti jaettu osakkaille neliöiden suhteessa, mutta nykytekniikka mahdollistaa muitakin vaihtoehtoja. Erilaisten kulujen jakaminen kulutuksen perusteella onkin monen pienestä oikeudenmukaisempi jakoperuste. Oheisesssa artikkelissa on käsitelty taloyhtiön kulujen jakamista yksilöllisemmin. Lue artikkeli
Termostaattien asennus sujui nopeasti ja vaivattomasti ja myös Wattinen appin käyttöönotto oli hyvin selkeää ja helppoa.
Puhelimen Wattinen appissa näkyy huoneiden valitut lämpötilat yhdellä näytöllä, siitä voi helposti - ja + valinnalla muuttaa kaikkien huoneiden haluttua lämpötilaa. Siitä voi myös helposti säätää jokaisen huoneen päivä- ja yölämpötilat erikseen ja myös määritellä haluamansa kellonajat.
Säännöllisen päivärytmin mukaista poissaolotoimintoa en ole käyttänyt koska sille ei ole ollut tarvetta. Jos asunto olisi säännöllisesti tyhjänä päiväsaikaan niin tämä toiminto olisi kyllä käyttökelpoinen.
Olen pitänyt makuuhuoneen lämpötilan alempana ja työ- ja olohuoneen lämpötilan päiväsaikaan korkeampana. Hyvään yöuneen riittää 18–19 asteen lämpötila ja vastaavasti työpäivän aikana on mukavaa, kun on lämmin. Isommassa talossa eri tilojen lämpötilojen säädöissä saisi varmasti vieläkin enemmän hyötyä, mutta kerrostaloasunnossakin järjestelmä on toiminut.
Olen myös välillä ollut pois kotoa pidempiä jaksoja. Tällöin olen poissaolon ajaksi alentanut koko asunnon lämpötilaa muutamalla asteella. Kun olen ollut matkalla kotiinpäin, olen kännykästä säätänyt lämpötilan takaisin kotonaolon päivälämpötilaan. Aina on asunto ollut mukavan lämmin kotiin palatessani.
Jos järjestäisin suuremmat juhlat, niin säätäisin jo etukäteen asunnon lämpötilaa alemmaksi. Korona-aikanahan tämä ei ole ollut ajankohtaista.
Myös viherkasvit näyttävät viihtyvät hyvin ja kestävän viileämmässä paremmin kastelematta poissaolojen aikana.
Huomasin että jos suljen ja käynnistän kännykän uudestaan, niin Wattinen-app kysyy sisäänkirjautumistunnusta, mutta uuden tunnuksen saa hetkessä tekstiviestinä. Kaiken kaikkiaan järjestelmä on ollut erittäin helppokäyttöinen ja toiminut kuten odotin.
***
Testijakso toteutettiin talvella 2020-2021 kahdessa kiinteistössä. Testaajien raportit on alunperin julkaistu omataloyhtiö.fi-verkkosivulla neljässä vaiheessa. Tämä raportti on yhden testaajan loppuraportti. Kaikki testin raportit voi lukea täältä: https://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/17303/alylammityspalvelu_wattinen_testikaytossa.htm