Kuuluuko palovaroitin taloyhtiölle?

Uuden pelastuslain mukaan palovaroitin kuuluu rakennuksen omistajalle, kuten taloyhtiölle. Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että kaikissa asunnoissa on lain vaatima määrä palovaroittimia. Taloyhtiö vastaa myös palovaroitinten toimintakunnon varmistamisesta. Kunnossapidon toteutustapoja on useita ja niistä kaikista syntyy taloyhtiölle jonkin verran työtä ja kustannuksia. Kuitenkin paremmasta paloturvallisuudesta voi myös olla suurta hyötyä vahingon sattuessa.

Wattinen_palovaroitin_v3

 

Mitä taloyhtiön vastuu palovaroittimista kattaa?

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK on tiivistänyt vastuut näin:
”Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistajan, kuten taloyhtiön, pitää olla huolehtinut siitä, että asunnoissa on riittävä määrä toimintakuntoisia palovaroittimia tai muita laitteita, jotka havaitsevat mahdollisimman aikaisin alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia. Rakennuksen omistajan on myös pidettävä palovaroittimet ja muut laitteet toimintakunnossa. Vastuu siirtyy rakennuksen omistajalle riippumatta siitä, onko talossa paristokäyttöiset tai sähköverkkoon liitetyt palovaroittimet.”

Aikataulusta on siis huomattava, että 1.1.2026 on myöhäistä alkaa suunnitella hankintoja tai sitä, miten laitteiden toimintakunnon varmistamisesta jatkossa huolehditaan. Taloyhtiöiden on saatava tehtyä valmistelut vastuun siirtymisestä viimeistään loppuvuodesta 2025.

Kunnossapitovastuussa SPEKin ohjeissa korostuu valvonnan rooli:
”Kunnossapitovastuu tarkoittaa palovaroittimien säännöllistä ja suunnitelmallista huoltoa ja kunnossapitoa sekä vikailmoituksiin reagoimista. Siihen sisältyy yhtiöoikeudellinen valvontavelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että palovaroittimien asennusten, huollon ja kunnossapidon sekä vikailmoituksiin reagoimisen toteutumista seurataan ja poikkeamiin puututaan tehokkaalla tavalla.”

Taloyhtiö voi siis ulkoistaa tehtäviä ja sopia vaikkapa huoltoyhtiön kanssa palovaroitinten kunnossapidon järjestelyistä. Sen sijaan taloyhtiö ei voi ulkoistaa vastuuta, joten käytännössä taloyhtiön on saatava mainitulta huoltoyhtiöltä jossain muodossa selvitykset palovaroittimien sovitusta ylläpidosta.

Laki ei täsmennä miten palovaroitinten kunnossapito tulee käytännössä toteuttaa. Laki ei siis edellytä reaaliaikaista seurantaa palovaroitinten etävalvonnan kautta tai edes taloyhtiön asunnoissa tehtyjä tarkistuskierroksia tietyin väliajoin. Taloyhtiöissä voidaan siis vaikkapa ohjeistaa asukkaat testaamaan laitteet säännöllisesti ja edellyttää heiltä vioista ilmoittamista. Toinen asia sitten on se, miten hyvin asukkaiden tekemä testaus toteutuu nyt, jos sitä ei ole tehty tähänkään asti. Pelastuslaitoksen mukaan vain 6 % asukkaista testaa palovaroittimensa säännöllisesti ja asianmukaisesti. Kun laki ei ole tässä kohtaa niin täsmällinen, kunkin taloyhtiön tulee valita itselleen paras tapa toteuttaa lain edellyttämää palovaroitinten toimintakunnon seurantaa. Vakuutusyhtiöt eivät ole myöskään vielä lausuneet millainen kunnossapidon taso on riittävä tai miten se tulee todentaa.

Miksi laki muuttuu ja mitä hyötyä siitä on taloyhtiölle?

Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa turvallisuutta varmistamalla, että asunnoissa on riittävästi toimivia palovaroittimia. Aikaisemmin vastuu palovaroittimen hankinnasta ja kunnossapidosta on ollut asukkailla, mutta Pelastustoimen mukaan onnettomuustilastot ja valvonta kertovat puutteista. Pahimmassa tapauksessa palovaroittimet ovat puuttuneet asunnoista kokonaan tai ne on asennettu väärin, ne ovat vanhentuneet tai olleet muuten toimimattomia.

Jos yksittäinen asukas onkin toiminut vastuullisesti palovaroitinten suhteen, naapuriensa toimista asukas ei kuitenkaan ole voinut varmistua. Kaikki eivät edes kykene vaikkapa fyysisten rajoitteiden takia itse huolehtimaan palovaroittimista tai se vain inhimillisesti unohtuu. Siksi lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitalojen paloturvallisuuteen, kun palovaroittimien hankinta ja kunnossapito hoidetaan jatkossa taloyhtiötasolla.

Tulipaloja palovaroittimet eivät estä, mutta ne vähentävät vahinkoja sekä ihmisille että omaisuudelle alkusammutuksen nopeutuessa. Kiinteistölehdessä haastateltu SPEKin asiantuntija Ilpo Leino pohti lakimuutoksen taloyhtiölle aiheutuvia kustannuksia näin: ”On selvää, että taloyhtiöt miettivät kustannuksia. Väärässä paikassa säästäminen voi kuitenkin tuoda merkittäviä lisäkustannuksia.”

Tulipalo voi levitä yhdestä asunnosta laajemmalle ja aiheuttaa niissä vahinkoja tulen, savun ja sammutusveden vuoksi. Jos asuminen kiinteistössä keskeytyy remontin takia, taloyhtiölle ja sen asukkaille koituu paljon vaivaa myös väliaikaisjärjestelyistä ja vuokranantajien vuokratulot voivat pysähtyä kuukausien ajaksi. Jos tulipalo osuu kohdalle, toimivat palovaroittimet ovat taloyhtiölle iso apu henkilö- ja omaisuusvahinkojen minimoimiseksi.

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Opiskelija-asumista vastuullisesti ja mukavissa olosuhteissa

Lue artikkeli

Kiinteistöalan vierivät kivet

Lue artikkeli

Helppoa paloturvallisuutta ikääntyneillekin

Lue artikkeli