Lämmityksenohjaus voittaa satunnaisen huoltomiehen säädöt

Lämmitys on tärkeä asumismukavuuteen vaikuttava asia. Siksi asukkailta tulee kiinteistöhuoltoon aika ajoin yhteydenottoja, jos oman asunnon olosuhteet eivät miellytä. Yksittäisen, mahdollisesti äänekkään asukkaan yhteydenottoihin voi huolto joskus päätyä reagoimaan niin, että käydään muokkaamassa lämmönjakokeskuksen säätökäyrää ylöspäin, jotta liian kylmäksi koetusta asunnosta toistuvat soitot tai viestit saadaan loppumaan ja asukas tyytyväiseksi. Tässä on kuitenkin se ongelma, että yhden asunnon sijaan muutetaan koko kiinteistön lämmitystä. Jos muilla asukkailla on ollut sopiva lämpö, samalla heidänkin lämmitystään nostetaan. Seurauksena syntyy ylilämmitystä, vireyttä laskevia liian lämpimiä olosuhteita, todennäköisesti ylimääräisen lämmön ulos tuulettamista harakoille ja nousevia lämmityskustannuksia.

Mies tutkii tietoja lämmönjakohuoneeessa

Kulutuksen nousu herätti

1970-luvulla rakennetussa yli sadan asunnon kerrostalossa päästiin Wattisen raportoinnin ja lämmityksen kulutustietoseurannan ansiosta kiinni tällaiseen tilanteeseen talvella 2023-2024. Lämmityksen energiankulutus oli seurannan mukaan yllättäen noussut, vaikka Wattisen älytermostaattien avulla lämmitystä oli ohjattu kiinteistössä mahdollisimman energiatehokkaasti. Kiinteistössä oli kyllä päädytty mukavuussyistä nostamaan maksimilämpötilaa yhdellä asteella yli Motivan suositusten eli 22 asteeseen. Kyseinen talvi oli normivuotta kylmempi ja lämmitystä tarvittiin paljon. Myös lämmintä käyttövettä kului kiinteistössä aiempaa enemmän ja siihenkin kului lämmitysenergiaa. Oli siis monia kulutuksen kasvuun vaikuttaneita asioita.

Kuitenkin keskeinen kulutusta nostanut muutos oli se, että säätökäyrää oli huoltomiesten toimesta käyty muokkaamassa useampaan otteeseen ylöspäin. Valitettavasti ongelman juurisyy oli kuitenkin aivan muualla kuin säätökäyrän asetuksissa. Wattisella alettiin tutkia havaittua kulutuksen kasvua, jolloin ilmeni, että lämmitysverkoston paine olikin kiinteistössä ollut liian alhainen. Asiaa oli huoltomiesten toimesta kompensoitu nostamalla säätökäyrää ylös uudestaan ja uudestaan, jolloin energiankulutus kerta kerralta nousi, mutta viileysongelma jatkui. Liian matalan paineen ansiosta lämpö ei kykene nousemaan lämmitysverkostossa kaikkiin kerrostalon asuntoihin, laitetaan säätökäyrälle miten paljon korkeampia lukemia tahansa.

Lämmityksenohjaus perustuu tietoon

Kiinteistöön tarjottiinkin Wattiselta älytermostaattien lisäksi Wattinen Lämmityksenohjaus -palvelua vastaavien ongelmien estämiseksi tulevaisuudessa. Siinä luodaan etähallintayhteys kiinteistön lämmönjakokeskukseen, jolloin Wattisen lämmityksen ammattilaiset huolehtivat säätökäyrän oikeista asetuksista. Järjestelmä hyödyntää mitattuja olosuhdetietoja kiinteistöstä, samoin kuin ulkolämpötilatietoa ja sääennustetta. Kun kiinteistössä on käytössä Wattinen Lämmityksenohjaus ja Wattinen Älytermostaatit, palveluun sisältyy myös vuosittaisen huoltokierroksen yhteydessä tehtävä lämmitysjärjestelmän perustarkistus. Se sisältää mm. seuraavaa:

  • -Patteriverkoston paisunta-astian esipaineen tarkistus ja korjaus sekä yleisen kunnon tarkistus.
  • -Patteriverkoston paineen tarkistus + nosto tarvittaessa.
  • -Ylimmän kerroksen patterien ilmaaminen tarvittaessa.

Wattisen ohjatessa lämmityksen kokonaisuutta itse lämmönjakokeskuksesta kiinteistön jokaiseen älytermostaateilla varustettuun yksittäiseen tilaan, on lämmitys ammattimaisesti hallinnassa. Silloin mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin puututaan kerätyn tiedon perusteella tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Älytermostaattien alkukartoitus kertoi jo paljon lämmityksestä

Lue artikkeli

Opiskelija-asumista vastuullisesti ja mukavissa olosuhteissa

Lue artikkeli

Helppous ja kulut syynä taloyhtiön palovaroitinvalintaan

Lue artikkeli