Wattinen | Ajankohtaista

Miten älykäs lämmityksen ohjaus auttaa kiinteistöomistajaa?

Kirjoittanut Mari Lahtinen | 4 / 2 / 2024

Lämmitys on tunnetusti iso kuluerä kiinteistölle, joten lämmityksen energiatehokkuudella on suuri vaikutus talouteen. Älykäs lämmityksen ohjaus tarjoaa tietoa lämmityksen tilasta ja kohtuullistaa energiankulutusta riskeeraamatta asukastyytyväisyyttä. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen on ylivertainen ratkaisu varsinkin neljässä tilanteessa.

 

Tyhjät asunnot ja liiketilat

Ensinnäkin, kiinteistöomistajan kannattaa laskea lämpötilaa tyhjissä huoneistoissa ja välttää siten turhaa energiahukkaa. Wattisen hallintapaneelista voi yhdellä painalluksella asettaa tietyn asunnon lämmityksen “poissa” –tilaan, jolloin lämpötilan annetaan laskea esim. 17 asteeseen. Näin ei riskeerata kosteusongelmia, mutta ei myöskään lämmitetä turhaan. Tätä kannattaa hyödyntää varsinkin silloin, kun asunto on kokonaan tyhjillään pidempään eli odottamassa seuraavaa vuokralaista. Kun uusi asukas tulee asuntoon, hän asettaa lämpötilan jälleen ”kotona” -tilan tasolle.

Sama "älä maksa tyhjästä" -ajattelu pätee liiketilojen lämmittämiseen. Niissä kannattaa säätää automaattiset lämpötila-ajastukset vain niihin ajankohtiin, jolloin tiloissa on aidosti toimintaa. Esimerkiksi ilta- ja yöaikaan tai viikonlopuiksi voi olla tilojen käyttötavan perusteella järkevää säätää käyttöön ”poissa”-tila. 

Yleisten tilojen ylilämmittäminen

Toiseksi, yleisten tilojen ylilämmittäminen on valitettavan yleistä. Yleisten tilojen suosituslämpötilat ovat: 

  • rappukäytävä 17-18 °C
  • varasto 12 °C
  • autotalli 5 °C
  •  
Säästöä syntyy, kun näiden tilojen lämmitys asetetaan suositusten mukaiselle tasolle. Samoin joissakin yleisissä tiloissa, kuten saunan pukuhuoneessa kannattaa ajastaa lämmitys mukavaksi vain sauna-iltoina ja pitää muulloin matalampaa lämpöä. Yleisissä tiloissa termostaatteihin voidaan aktivoida Wattisen lapsilukko, jolloin vain kiinteistön hallinnoija voi säätää näiden tilojen lämmitystä.

Joskus lämmönsäätö yleisissä tiloissa ei onnistu siksi, ettei niiden pattereissa ole venttiilejä lainkaan. Joskus taas venttiilit on päätetty kustannussyistä päivittää vain asunnoissa ja jättää yleisiin tiloihin vanhat huonommin toimivat venttiilit. Näissä tilanteissa kannattaa  laskea takaisinmaksuaika venttiilien asentamiselle yleisiin tiloihin. Kaukolämmön hinta on kuitenkin noussut todella paljon viimeiset 20 vuotta ja trendi näyttää jatkuvan, joten ylilämmittämiselle tulee hintaa.  


Huonekohtainen tieto lämmityksestä

Kolmanneksi, reaaliaikainen lämpötilatieto kiinteistön eri tiloista ja vieläpä huonekohtaisesti pelastaa monelta turhalta huoltokäynniltä. Asukkaat ovat joskus tyytymättömiä kotinsa olosuhteisiin (liian kylmä tai liian kuuma), jolloin Wattisen hallintapaneelista saatava huonekohtainen ja reaaliaikainen data helpottaa keskustelua. Joskushan kylmyyden tunne saattaakin johtua vedon tunteesta, jolloin konkreettisen lämpötilatiedon avulla päästään koetun epämukavuuden todelliseen syyhyn nopeammin kiinni. Ainakaan ei kannata rynnätä lämmönjakohuoneeseen säätämään koko kiinteistön säätökäyrää ylöspäin ensimmäisestä asukkaan yhteydenotosta, jotta sopivan lämpöisiä muita asuntoja ei yhden ainoan kommentin takia lämmitetä samalla liikaa. Ja vaikka Wattinen ei jäähdytä asuntoja eikä ohjaa jäähdytystä, hallintapaneelista saa myös kesäkaudella tiedon todellisesta lämpötilasta, mikäli se uhkaa nousta yli suositusrajojen liian kuumaksi ja vaatii toimenpiteitä.

Tietoa erityisen suurista muutoksista

Neljänneksi, kiinteistöomistajalle voi olla kriittistä havaita suuret lämpötilan muutokset ja reagoida niihin. Wattinen huomaa, jos ikkuna on jäänyt pidemmäksi aikaa auki ja lämpötila laskee liikaa. Unohduksiahan sattuu. Erityisen tärkeää voi olla seurata olosuhteita häätötilanteissa. Yhdessä harmillisessa tapauksessa häädön saanut asukas jätti pois muuttaessaan ikkunat auki 30 asteen talvipakkasilla, jolloin patterit lopulta jäätyivät ja syntyi iso vahinko. Tällaisista olosuhdemuutoksista on arvokasta saada tieto ajoissa.

Kustannuksia voidaan alentaa ja samalla ylläpitää asumismukavuutta Wattisen älykkään lämmityksen ohjauksen avulla. Tieto lämmityksen tilasta huonekohtaisesti ja lämmityksen säätämisen automatisointi käyttötarpeen mukaan tuovat tarpeellista läpinäkyvyyttä kiinteistön hallinnoijalle ja helpottavat hänen työtään.