Wattinen | Ajankohtaista

Vaso lähtee yhteistyöhön Wattisen kanssa viidessä kohteessa

Kirjoittanut Mari Lahtinen | 2 / 12 / 2021

Vaso ja DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen ovat käynnistämässä kehittäjäkumppanuutta viidessä Vason asuntokohteessa. Hankkeilla parannetaan taloyhtiöiden energiatehokkuutta, nostetaan asukastyytyväisyyttä ja kehitetään asumista entistä ympäristöystävällisemmäksi. Uuden sukupolven älylämmityspalvelun eduiksi nousivat huonekohtainen lämpötilan mittaus ja aiempi sujuva yhteistyö DNA:n kanssa netti- ja tv-palveluissa.

Viiteen Vason eli Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n taloyhtiöön asennetaan Wattisen uuden sukupolven älylämmitysjärjestelmät. Hankkeilla tavoitellaan paitsi energiakustannusten laskua myös asukastyytyväisyyden parannusta – mutta osaltaan ne vastaavat Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitteeseen, joka on asetettu vuodelle 2029.

”Vastuullisuus on meille äärimmäisen tärkeää ja ajattelemme, ettei se ole vain yksittäisiä tekoja, vaan tekoja kaikilla Vason toiminnan osa-alueilla. Kun katsomme asumisen ympäristövaikutuksia, niin taloyhtiöiden energiasäästöt ovat yksi merkittävimmistä tekijöistä. Olemme osana Turun kaupungin konsernia sitoutuneet hiilineutraalisuustavoitteeseen, mutta sen lisäksi pyrimme tekemään aina sellaisia ratkaisuja, jotka ovat kestävän kehityksen mukaisia”, kertoo Vason toimitusjohtaja Maria Aspala.

Tavoitteena kartoittaa energiasäästöjä koko asuntokannasta

Kaksi vuotta kestävän pilottivaiheen kohteisiin valittiin mahdollisimman erityyppisiä ja -ikäisiä kiinteistöjä, jotta Vason koko asuntokannan kehitysmahdollisuuksista piirtyisi hankkeen lopuksi mahdollisimman kattava kuva. Vaso omistaa tällä hetkellä n. 2800 asuntoa Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Liedossa, ja lämmitettävää pinta-alaa on yhteensä yli 800 000 kuutiometriä. Mikäli pilottihankkeiden tavoitteet täyttyvät suunnitelmien mukaan, voidaan älyjärjestelmien kattavuutta kasvattaa taloyhtiöissä tulevaisuudessa ja säästötavoitetta jopa nostaa.

”Haluamme saada tarpeeksi dataa asuntokannan koko laajuudelta ja nähdä, miten tavoitteet lähtevät toteutumaan. Jos järjestelmä osoittautuu hyväksi, niin kahdeksan prosentin säästötavoitetta pitää katsoa uudestaan. Jos toisaalta näemme jo ensimmäisen pilottivuoden kohteista, että tavoitteet edistyvät erinomaisesti, niin silloin pilottihanke lähtee laajenemaan jo ennen kokeilujakson loppumista”, Aspala täsmentää.

Wattisen valttikorteiksi nousivat huonekohtainen lämmönsäätely ja pitkäaikainen kumppanuus

Vason mielenkiinnon Wattisen uuden sukupolven älyjärjestelmää kohtaan nosti ennen kaikkea huonekohtaisen mittauksen mahdollisuus sekä tyytyväisyys aiempiin yhteistyöhankkeisiin kaapeli- ja tietoliikenneasioissa DNA:n kanssa.

”Haluamme varmistaa, että kaikissa huoneissa lämpötila on miellyttävällä tasolla. Kun mietitään 90-luvun tai sitä vanhempaa asuntokantaa, niin lämmityksen tarve saattaa vaihdella huonekohtaisesti hyvinkin paljon. Tähän Wattinen tarjoaa ratkaisua ja se on se tekijä, mikä meitä kiinnostaa. Iso vaikutus on myös sillä, että DNA on ollut meidän pitkäaikainen kumppani tuoden kokonaisuuteen sellaisen turvallisen selkänojan, johon olemme pystyneet tähänkin saakka nojaamaan”, Aspala sanoo.